Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112

Laden

Laden

Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112

Ouders van jonge kinderen

We herkennen het als ouder allemaal: plotseling hoge koorts, oorpijn, overgeven, een wond of val… Allemaal dingen waar je als ouder van een jong kind ineens mee te maken kunt krijgen. Maar wat doe je wanneer dit in het weekend of de avonduren gebeurt en je eigen huisarts niet meer bereikbaar is? Wanneer neem je contact op met de Huisartsen Spoedpost en wat kun je zelf doen?

Ouders van jonge kinderen (0-4 jaar) doen vaak een beroep op de Huisartsen Spoedpost, dat is niet altijd met medisch urgente klachten. Om je als ouder meer ondersteuning en betrouwbare informatie te bieden is de Huisartsen Spoedpost een campagne gestart. Wanneer is spoed ook echt spoed en wat kun je zelf doen als je kind ziek is?

Mijn kind heeft buikpijn

Buikpijn bij jonge kinderen kan komen door veel verschillende dingen. Bijvoorbeeld door bepaald eten, door een ontsteking, door verstopping, door allergie, door spanningen of angst.
Van de 10 kinderen heeft er ongeveer 1 regelmatig last van buikpijn. Meisjes vaker dan jongens. Bij ruim de helft van de kinderen met buikpijn blijkt na lichamelijk onderzoek dat er geen duidelijke afwijking is die de klachten verklaart. Bij de andere kinderen is dus wel een oorzaak te vinden.

Kijk voor betrouwbare informatie over kinderen met buikpijn eerst op thuisarts.nl
Kun je echt niet wachten tot de volgende dag? Bel dan de Huisartsen Spoedpost.


Mijn kind heeft koorts

Als ouder merk je het als je kind ziek is. Je kind wil niet spelen, weinig of niet eten en het liefst op de bank of in bed liggen. Misschien maak je je zorgen. Op de website van Thuisarts staat helder beschreven bij welke klachten je naar de huisarts moet of wat je zelf kunt doen.
Huisartsen hebben een goed boekje samengesteld met informatie over kinderen met koorts.


Mijn kind heeft oorpijn

Oorpijn bij kinderen komt bijna altijd door een ontsteking van het middenoor. Het middenoor is de ruimte direct achter het trommelvlies in het oor.

Als jouw kind een middenoor-ontsteking heeft, gaat de ergste oorpijn meestal vanzelf over. Vaak binnen 2 tot 3 dagen. Bij kinderen jonger dan 2 jaar kan de oorpijn langer dan 1 week blijven.

Kijk voor betrouwbare informatie over oorpijn bij kinderen eerst op thuisarts.nl.