Bloed bij ontlasting
In het kort
Bloedverlies bij de ontlasting merkt u omdat er bloed aan het toiletpapier zit wanneer u afveegt of als u bloed in de wc ziet. Afhankelijk van de oorzaak van het bloed bij de ontlasting, kunnen er bijkomende klachten ontstaan.Bloedverlies bij de ontlasting merkt u omdat er bloed aan het toiletpapier zit wanneer u afveegt of als u bloed in de wc ziet. De kleur van het bloed uit de anus zegt iets over de oorzaak van het bloedverlies:
- Helderrood bloed zegt vaak dat u een aandoening heeft in de laatste delen van het darmstelsel, zoals aambeien of een anusscheurtje
- Als er slijm bij het bloed zit, kunt u een ontsteking van het maagdarmstelsel hebben, bijvoorbeeld bij de ziekte van Crohn of proctitis
- Bloed vermengd met de ontlasting wijst op een bloeding verder in de darmen. Hoe donkerder dit bloed is, hoe verder de bloeding in de darmen zit.
Bloed bij de ontlasting kan ook veroorzaakt worden door een SOA, een infectie, darmkanker, een poliep of bepaalde medicijnen
Bloed in de ontlasting gaat vaak vanzelf weer over. Zodra dit niet gebeurt, zal de huisarts u eerst onderzoeken op aambeien of een scheurtje in uw anus. Als er geen sprake is van beiden, zal er verder onderzoek gedaan worden.
Als u last heeft van bloedverlies bij aambeien of een scheurtje in de anus, kunt u ook klachten ervaren zoals pijn, jeuk of branderigheid.
Bij bloedverlies uit de anus door een ontsteking van de darm kunt u de volgende klachten ervaren:
- Vermoeidheid
- Verhoogde lichaamstemperatuur
- Buikpijn
- Verminderde eetlust
- Slijm bij de ontlasting
- Buikkrampen
- Obstipatie (verstopping)
- Diarree
Bij bloedverlies uit de anus door darmkanker kunt u de volgende klachten ervaren:
- Gewichtsverlies
- Vermoeidheid
- Obstipatie of diarree
- Verminderde eetlust
- Buikkrampen
- Een opgeblazen gevoel
- Slijm bij de ontlasting
- Bloedarmoede
- Buikpijn
- Het gevoel dat u moet poepen, maar zodra u gaat poepen lukt het niet
Bloed in de ontlasting gaat vaak vanzelf weer over. Het beste is om ervoor te zorgen dat uw ontlasting zacht blijft zodat u niet hoeft te persen als u moet poepen. Dit kan door genoeg vezels te eten, anderhalf tot twee liter water per dag te drinken, elke dag minstens een half uur te bewegen en regelmatig te eten.
Als u last heeft van aambeien, kan uw huisarts een zalf voorschrijven.
Sommige mensen hebben meer kans op darmkanker doordat zij roken, elke dag alcohol drinken en overgewicht hebben in combinatie met weinig beweging. Daarom is het dus belangrijk om niet te roken, uw alcoholgebruik te beperken, te zorgen voor een gezond gewicht en te zorgen dat u voldoende lichaamsbeweging krijgt.
Bel met spoed uit huisarts of de huisartsenpost als u in een korte tijd veel bloed verliest en daarbij klachten ervaart als duizeligheid, veel zweten en sufheid.
Als u helderrood bloed heeft, bel dan uw huisarts. In deze gevallen wijst het vaak op aambeien of een scheurtje in de anus. Als uw bloed zwart of donker is, wijst dit vaak op een ontsteking van het darmstelsel, maak dan snel een afspraak bij de huisarts om een onderzoek te laten doen.
Als er bij iemand anders in uw familie darmkanker is geconstateerd voor het 70e jaar, maak dan een afspraak met uw huisarts.